Från journalist till Marketing automation-specialist

Björn Jonsson Marketing Automation Specialist

Flera yrkesgrupper är överrepresenterade per platsannons. Det gäller i allra högsta grad det traditionella journalistyrket. Björn Jonsson, utbildad journalist vid Stockholms universitet, hade sen examen 2011 hoppat från frilanstjänst och temporära arbetsplatser med osäkra arbetsvillkor. Karriären fick ta en ny bana och Björns val föll på YrkesAkademin och utbildningen Marketing Automation Specialist.

– Det finns en gräns hur många tjänster du orkar söka. Jag har en familj att tänka på och osäkra anställningsvillkor är inget du vill ha molande i bakhuvudet. Att jämföra arbetsmöjligheterna på områdena journalistik och marketing automation är lika olika som svart och vitt, säger Björn Jonsson, som tog examen från Yrkesakademin 2020.

Varför valde du Marketing automation?

– Journalistik och marknadsföring är inte helt avlägset varandra. Yrkesakademin hjälpte mig mycket då jag hade en kappsäck med frågor om just den här utbildningen skulle passa mig. Halvvägs in känns det som ett solklart val. Att skriva content/innehåll sitter i ryggmärgen men marketing automation är så mycket mer.

Vad innehåller det mer?

– Analys, samarbetet med sälj, nya verktyg och hur/vad som ska sändas till rätt person vid rätt tidpunkt. Det är riktig hjärngymnastik att få sin strategi att spela en ordentligt. Eftersom det är ett ganska nytt ämne inom marknadsföringen är marketing automation inte helt vanligt bland svenska företag än. Det är spännande att studera framtiden!

Behövde inte ta studielån

Det var inte helt klart för Björn att sätta sig vid skolbänken igen. Studier innebär en stor omställning och du kommer bli ryckt ur din vanliga vardag. I Björns fall påverkades andra människor av hans val att studera. Familjen är en del av hans liv och fick således följa med på resan. Men med två barn var vardagen knepig nog att få ihop. Distansutbildning med tio fysiska träffar gjorde att både det vardagliga och ekonomiska kunde lösa sig.

– Studerar du på distans går det utmärkt att arbeta deltid. Som trettiotvå-åring är livet ofta ”i gång” och räkningar behöver betalas och i mitt fall, barn som behöver kläder och gå på aktiviteter. Min fru arbetar heltid och jag kunde arbeta extra – jag är stolt över att jag inte behövde ta några studielån.

Ställ krav på LIA-platsen

Marketing Automation Specialist är en tvåårig yrkesutbildning med Helsingborg och Järfälla som utbildningsorter. I utbildningen ingår två block med praktik, LIA (Lärande i arbete). De studerande får själva söka praktikplatser på företag som de själva tycker verkar spännande men skolan finns där och stöttar. Björns val föll på Kundo – men resan till det självklara valet var allt annat än kort.

– Det är otroligt spännande med LIA-perioden. Jag lärde mig så mycket att huvudet värkte på kvällarna. Jag är skeptisk av mig och velade länge bland företagen jag hade på min ”önskelista”. Jag sprang på många intervjuer hos bland annat, Taskrunner, de större mediahusen och GroupM. Valet blev soklart tillslut när jag hittade Kundo som faktiskt var ute efter någon med fokus på marketing automation. De hade moderna verktyg och tid att lära mig – efter en vecka var jag en i gänget.

Har du några råd inför att söka praktikplats?

– Var ute i god tid och ställ krav. Du är en tillgång för dem och ska inte behandlas som gratis arbetskraft. Har ni tid för mig? Vem ska lära mig? Säkra gärna veckomöten där ni kan följa upp vad du gör, hur det går och vad vi ska göra framöver. Jag vill lova att första veckan var jag skapligt bortkommen på Kundo. Men då satt jag och min handledare oss ner för att talas vid. Vi ändrade arbetsuppgifterna och jag efterfrågade deadlines samt tydligare uppgifter. Så blev det och det blev riktigt bra!

Redan efter två terminer lyckades han få anställning på tech-bolaget Vergic AB, men har nu gått vidare till Tele2 där han ansvarar för alla deras aktiviteter inom marketing automation i Sverige.

– Det är ingen hemlighet att vi som blivande Marketing automation specialister är hett villebråd på arbetsmarknaden. Jag känner mig som en kung efter att ha varit i journalistfacket! Mitt råd är SÖK! Du kan inte få mer än ett nej och det finns många företag som erbjuder deltidsarbete. Att få arbeta med det jag studerar samtidigt gör att jag kan utvecklas i hög fart, avslutar Björn Jonsson.

Läs mer och ansök till utbildningen >

Relaterade artiklar